Beirut

Beirut (2011)

This series is an ongoing project in collaboration with writer/psychologist and friend Jetske van Heemstra.Voorwoord:

"Aisha: Jets, we zijn hier nu twee weken, we moeten even over het project praten. Ik bedoel, waar gaat het nou precies over?

Jetske: Nou, dat is toch duidelijk, het gaat over hoe mensen zich voelen, levend in een conflictgebied.

Aisha: Ik denk dat we het meer bij onszelf moeten houden. Bijvoorbeeld dat het onmogelijk voor ons is om te begrijpen wat mensen hier voelen. Of dat we eigenlijk voyeurs zijn die hier inspiratie komen stelen, omdat onze eigen wereld gewoon te saai is.

Jetske: Ik vind dat zo navelstaarderig. Dat is echt wat ik HAAT aan kunst. Dat het alleen maar gaat over hoe de maker zich voelt. ‘(met een zeurderig stemmetje) O, het was zoo ingewikkeld om mijn draai te vinden in Beiroet, ik begreep gewoon echt niet wat die mensen voelden en daarvan raakte ik zo in de war, bla, bla, bla.’ Wat heeft de wereld er nou aan om te weten wat IK voel? Ik vind het veel interessanter om te kijken hoe mensen zich hier voelen en daar iets over te maken.

Aisha: Ja, ik vind dat dus arrogant. Alwetend. Hoe kun je nou invullen wat mensen hier voelen? Je komt hier niet vandaan. Onze eigen worstelingen zijn echt. Daar kunnen we wat over zeggen. Van de strijd van mensen hier moet je afblijven. Die is niet van jou!

Jetske: Inderdaad, je kunt niet weten hoe mensen na een oorlog zich voelen, je kunt het wel proberen. Sterker nog, het is je plicht als verwende opportunistische westerling, je te verplaatsen in de rest van de wereld. Die staat namelijk in de fik omwille van onze rijkdom en veiligheid. Waarom zouden we kunst over onze gevoelens maken zolang dat aan de hand is?

Aisha: Kom op Jets, hoe wil je dat doen? In een maand?

Jetske: mmmm

Aisha: Wat nou mmmm? En, o nee, nou niet dat Jetske mondje!

Jetske: Neeheee, dat is niet het Jetske mondje, ik bedoel mmmm, als in dat ik het wel snap, of wil snappen. Ik bedoel dat ik wel wil snappen dat jij denkt dat we het niet kunnen begrijpen, maar ik ben het er niet mee eens. We moeten het gewoon proberen, niet nu al zeggen dat het onmogelijk is. Misschien is dat proberen wel waar het over gaat.

Aisha: Ja, misschien.

Jetske: Het is bizar toch? We herhalen al twee weken precies dit gesprek. Het komt er steeds weer op neer dat jij vindt dat we het recht niet hebben ons te verplaatsen in mensen hier. Terwijl ik het het onze plicht vind.

Aisha: Misschien is dit gesprek dan iets voor het voorwoord. Ik bedoel, dat is wat ons bezighoudt."

written by: Jetske van HeemstraSpecial thanks to: George Zouein, Yucef Zraiby, the twins, Firas Dakroub, Ely Daou, George Daou, Reem S and Souah Abdallah.